top of page
  • Writer's pictureNorigami works

Esküvői fotózás? – Csak szerződéssel!

Mi, esküvői fotósok, akik Facebookon akár több tematikus csoportban is tagok vagyunk, ha nem is nap, mint nap, de havonta egyszer biztosan találkozunk egy olyan segélykérő menyasszonyi poszttal, amiben egy elfuserált esküvői fotózásról esik szó. A következő bejegyzésben leírom Nektek, mire figyeljetek szerződéskötéskor annak érdekében, hogy a jövő havi menyasszony a csoportban.




A szerződés alap


Az ne is legyen kérdés, hogy kizárólag olyan fotóssal állapodtok meg, aki köt szerződést a párral az esküvői fotózásról. Ha olyanba futtok bele, aki másként működik, meneküljetek.

Ez ugyanis Titeket, de a fotóst is védi az esetleges viták felmerülésekor. Ebben a dokumentumban kell rögzíteni minden fontos feltételt, amiben megállapodtok.

De mik is ezek?


Alapvető paraméterek


Az esküvő időpontját, a helyszínt vagy helyszíneket, az árat, az esetlegesen felmerülő extra költségeket (például útiköltség), valamint a csomagban foglalt szolgáltatásokat is a szerződésben kell rögzíteni.

Nem elegendő azonban az időpont esetében például a napot rögzíteni, de azt is szükséges leírni, hogy a fotósotoknak mikorra kell érkeznie, meddig marad veletek.


A szolgáltatás pedig ugye nem csak annyiból áll, hogy a nagy napon rendelkezésetekre áll a fotós, hanem itt rögzíteni kell azt is, hogy pontosan mennyi képet fogtok megkapni, milyen minőségben (mennyi az átadott képek közül a retusált mennyiség), hogyan fognak eljutni hozzátok azok a képek (elektronikus formában, online galériában), vagy van-e plusz szolgáltatás, ami lehet például előhívott fotó, fotókönyv, külön napi kreatív fotózás, stb.


Nagyon fontos, hogy a teljes szolgáltatáscsomag mennyi idő alatt kerül teljesítésre. Mikor lesz az a határidő, amikor már biztosan minden elkészül a fent említettek közül.


A fotós oldala

A szerződés, ahogyan említettem, Nektek is fontos, de magára valamit is adó fotós szintén fontosnak tartja, hiszen szolgáltatótok ebben fogja rögzíteni saját igényeit.


Egy esküvői fotós számára a legnagyobb érték természetesen a felszerelése, amelyhez kérhet tőletek biztonságos elhelyezésre alkalmas teret az esküvő helyszínén de szüksége lesz áramforrásra is, hogy az akkumulátorokat tölteni is tudja, hiszen általában akár 12 órás rendelkezésre állással is kalkulálnia kell.


Én például a vacsora és a buli időtartama alatt már biztonsági mentéseket is készítek, tehát szükségem van egy olyan felületre, ahová a notebook-omat is elhelyezhetem. Azonban a fotósok feltételei elég széles skálán mozoghatnak, így erről mindig egyeztessetek a kiválasztott szolgáltatótokkal.


Egyéb rendelkezések


A GDPR korában azonban ennél is több mindent tartalmazhat az esküvői fotózásról szóló szerződésetek, hiszen a fotós kollégáknak már tájékoztatási kötelezettsége van azzal kapcsolatban is, hogyan gyűjti a fotókat, meddig tárolja és hogyan jelenteti meg azokat.


Érdemes tudnotok, hogy a rendezvényeken való részvétel ráutaló magatartásnak minősül a vendégek részéről, és a Ti kötelességetek tájékoztatni őket arról a tényről, hogy kép-és hangfelvétel készül az eseményről.

Amennyiben egy vendégetek jelzi, hogy számára ez kényelmetlen, erről a szolgáltatónak mindenképpen tudnia kell annak érdekében, hogy a későbbi negatív következmények elkerülhetőek legyenek.


Ha a szerződésnek ezen szakasza hiányzik, akkor kérjétek a szerződésbe foglalását, hiszen ma már ez alapfeltétel az esküvői fotósok körében.



Természetesen ezek csak a legfontosabb feltételek, amelynek egy esküvői fotóssal kötött szerződésnek meg kell felelnie, de akár sokkal több részletet is lehet benne rögzíteni.


Ha már megtörtént a baj, akkor sokkal nehezebb megnyugtatóan rendezni a dolgokat, mint előre óvatosnak lenni, pedig senki sem szeretné elveszíteni élete egyik legfontosabb napjáról az örök emlékeket, így arra bátorítalak Titeket, hogy legyetek körültekintőek és minden esetben alaposan mérlegeljétek a szerződéses feltételeket!



bottom of page